last but not least


last but not least 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'de laatste maar niet de minste') weliswaar het laatst genoemd, maar niet minder waardevol dan de eerder genoemde personen of zaken
De woordgroep heeft de valentie van een bijwoord. Die wordt gebruikt op drie manieren: minder vaak in een zin; vaker, al dan niet voorafgegaan door en en/of gevolgd door een dubbele punt, aan het begin van een zin; het meest, heel vaak voorafgegaan door en en/of gevolgd door een dubbele punt, aan het eind van een zin.

Algemene voorbeelden


Achtereenvolgens passeerden onder andere de revue: kinderen, jongeren, vrouwen, jonge volwassenen, eenieder in een achterstandssituatie en - last but not least - ouderen.

Meppeler Courant,

Maar De Wekker raadde de vrouwen ook aan de koppen bij elkaar te steken, punten op papier te zetten en - last but not least - een achterban te creëren.

Meppeler Courant,

Snel kunnen ontwikkelen is natuurlijk afhankelijk van goed opgeleide mensen en moderne hulpmiddelen. Ook de aanwezige infrastructuur moet in staat zijn om snel nieuwe systemen te integreren. 'Last but not least' stelt de organisatie van een snel ontwikkelproject hoge eisen aan de samenwerking.

http://www.computable.nl/artikels/archief3/d12rr3az.htm,

Tot slot moesten we nog bekijken hoe de tribune voor het publiek geplaatst moest worden. Stoot je je kop niet aan de balken van het gebouw als je de tribune beklimt? Hoeveel toeschouwers kunnen er per keer bij zijn? En last but not least, wat kost het.

http://www.oostpool.nl/menu/

Ook moet onder het batig saldo van de jaren 60 gerekend worden de evenwichtiger taakverdeling tussen mannen en vrouwen, waar juist onze generatie nog steeds in groten getale het voortouw neemt. Dat kost tijd en energie, we zijn er nog lang niet. Last but not least: het blijvende kleurige modebeeld, het vrolijke levendige straatbeeld, in schril contrast met de saaie grauwe jaren 50.

NRC,

"Als je vitaal oud wilt worden [...], denk dan nog eens rustig na over wat je belangrijk vindt. En last but not least: Wat die vitale tachtigers ook met elkaar gemeen hebben, is een focus op relaties."

http://www.iepdoc.nl/biblio/artikel_detail.asp?ID=3,

Zangeres Sandra Abbink kent iedereen nog van de formatie Eye To Eye. Een topklasse zangeres met een formidabel stemgeluid; F.Y.S. werd rond haar persoon geformeerd. Last but not least: gitarist Daniël Mouthaan. Voor hem is Fasten Your Seatbelts de eerste serieuze band.

Meppeler Courant,

Zij was gekend en geliefd, kwam niet uit hetzelfde milieu, en beantwoordde vooral niet aan hun fysische kenmerken (brede heupen, zware borsten, blanke huid, volle lippen en last but not least: rode krullen).

Cargo, Patrick Conrad,

Het openbaar vervoer dient een volwaardig alternatief te zijn voor het bewust niet-gebruiken van de wagen. In de huidige situatie wordt de gebruiker van het openbaar vervoer eerder gestraft dan aangemoedigd. Last but not least dient de overheid het mobiliteitsgegeven in een zo breed mogelijk kader te behandelen.

De Standaard,

Wachtlijstinformatie, AWBZ brede zorgregistratie, de stap voor stap ontwikkeling via vraaggerichte zorginformatie naar vraaggestuurde zorginformatie en last but not least de modernisering van de verantwoordingsinformatie zijn de sleutelwoorden.

http://www.cvz.nl/ActualSite.asp,

In Californië had niemand het over vroeger, behalve figuren die nergens naartoe gingen - overjarige surfers, tweedegeneratie Hollywood, en, last but not least, Eurotrash als Leo.

Gouden bergen, Herman Stevens,

Per slot van rekening is dit genre in belangrijke mate een reactie op de 'Woodstock-tegencultuur'; men zet zich af tegen hippies en andere 'softies', wil niets weten van maatschappijkritiek en consumeert last but not least geen marihuana maar bier.

http://iaspm.soundscapes.ws/,

Een retrospectieve met het hele oeuvre van de pas overleden Billy Wilder [...], een belangrijke participatie in de Week van de sensibilisatie voor de klassieke Europese film in november, en last but not least: de revival van de Age d'Or en Filmvondsten-competitie in de eerste helft van juli - dé kans om sterke films die geen Belgische verdeler vonden mee te pikken.

De Standaard,

Je maakt dan ook iedere dag de meest vreemde dingen mee en mensen eisen veel van je: een gesprek in gebrekkig Engels, een pen, je adres (ik ben benieuwd hoeveel brieven ik ongeopend de prullenbak in kan mieteren omdat ik er geen hout van begrijp) en natuurlijk last but not least geld, geld, geld.

http://www.avontuurlijkereizen.nl/

Wild uit Schotland, gevogelte uit Frankrijk, bizon uit Noord-Amerika, lamsvlees uit Nieuw-Zeeland, rundvlees uit Australië en 'last but not least' de befaamde Schotse zalm.

http://www.lebouille.nl/laag/index.html

Dat is nu precies wat een aantal journalisten en redacteurs hun lezers, kijkers, luisteraars en, last but not least, zichzelf, wel wil laten geloven: zij beweren dat zij de wereld tonen zoals hij is.

De dramademocratie, Mark Elchardus,

Dit ongezouten stuk vlees; er gaat iets vreemds en verrukkelijks gebeuren waar veel verdriet uit voort zal komen! Wat te zeggen over de weg terug, nu de stemming is weergekeerd, de bemanning een extra oorlam verstrekt, de wind de mast doet kraken en last but not least een hoge besomming is te verwachten.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Hij keek me even verbijsterd aan en ging meteen weer over op interessantere onderwerpen. Zijn MG, het bootje aan het Snekermeer, het dijkhuisje in de kop van Noord-Holland, zijn stage in Amerika, de drie koters, en last but not least zijn Frederique.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,